Zalecenia Dietetyczne Dla Pacjentów z Nieswoistymi Chorobami Zapalnymi Jelit
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
Autorka: Joanna Wypych
Terminem „nieswoiste choroby zapalne jelit” określamy grupę chorób, których etiologia do tej pory nie została w pełni poznana. Należą do niej przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Do licznych czynników środowiskowych wpływających na występowanie i przebieg nieswoistych zapaleń jelit należą: palenie papierosów, wysoko przetworzona dieta, infekcje bakteryjne, wirusowe, zaburzenia składu mikrobiomu, stosowanie niektórych leków (antybiotyki) oraz być może czynniki psychologiczne. Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu organizmu człowieka w pełni sił witalnych i zdrowotnych, jednak nie istnieje jeden ogólnodostępny schemat żywienia dla pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Inaczej jest z osobą w pełni mobilną, aktywną zarówno fizycznie, jak i intelektualnie, a inaczej osobę w trakcie zaostrzenia, przed zabiegami operacyjnymi, czy też wymagającą uzupełnienia niedoborów pokarmowych wynikających z zespołu złego wchłaniania pojawiającego się w przebiegu zapaleń jelit.
Autora w poradniku omawia następujące zagadnienia:
- produkty, które należy ograniczać
- pokarmy wywołujące nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego
- pokarmy wpływające na proces zapalny w jelicie
- pokarmy wskazane w diecie osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
- planowanie i przygotowywanie posiłków
- co jeść w stanie zaostrzenia choroby?
- a co jeść w okresach remisji?
Ponadto proponuje też JADŁOSPIS NA 7 DNI.
Dane techniczne:
- Wydawca: Medical Education
- Rok wydania: 2024
- Liczba stron: 16
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788367696500
Bezpieczeństwo
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)



Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.