
Do grupy produktów zbożowych zalicza się: mąki, kasze, ryż, płatki, otręby, makarony, pieczywo. Ważne jest, aby były one głównym źródłem energii, dlatego powinny być składnikiem każdego posiłku.
Produkty zbożowe składają się głównie z węglowodanów złożonych, w szczególności skrobi. Zawierają w swoim składzie również białko – średnio 10–15%. W grupie tej wyróżnia się produkty pełnoziarniste (tzw. niskoprzetworzone lub z niskiego przemiału) oraz produkty wysokoprzetworzone. Produkty z pełnego ziarna, tj. kasze gruboziarniste (gryczana, jaglana, pęczak), płatki owsiane, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, a z pieczywa – chleb żytni pełnoziarnisty, razowy, graham lub bułki pełnoziarniste, grahamki, charakteryzują się wyższą zawartością błonnika oraz witamin z grupy B i składników mineralnych, jak: fosfor, cynk, magnez, żelazo, mangan, siarka, chlor.
Bardzo popularne są zbożowe produkty śniadaniowe (różnego rodzaju płatki zbożowe, müsli, otręby pszenne czy owsiane). Cechuje je znaczna zawartość węglowodanów złożonych i błonnika. Do niektórych producenci dodają witaminy i składniki mineralne, by podnieść wartość odżywczą. Są jednak i takie, które produkuje się z dodatkiem cukru, czekolady, miodu itp., dlatego lepiej spożywać je sporadycznie.
Wartość energetyczna
Kaloryczność produktów zbożowych zależy przede wszystkim od ich składu recepturowego, każdy dodatek np. cukru, tłuszczu zwiększy wartość energetyczną. Wśród produktów zbożowych znajdziesz te o niższej, jak i wyższej wartości energetycznej.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.


